МАРТИН ГЕОРГИЕВ, диригент

Мартин Георгиев е роден през 1983 г. във Варна. Завършва СУИ „Добри Христов”- Варна със специалност ударни инструменти. Същата година постъпва в ДМА „Панчо Владигеров” – София, където учи ударни инструменти на проф. Татяна Кърпарова и оркестрово дирижиране при проф. Пламен Джуров и композиция при проф. Красимир Тасков. Паралелно с това води интензивна индивидуална подготовка по дирижиране при проф. Васил Казанджиев по програма на Обединения борд на Кралските училища за музика на Великобритания. През 2005 г. започва три годишна магистратура по оркестрово дирижиране в Лондонската Кралска академия за музика в класа на Сър Колин Дейвис. В тази връзка е удостоен с Международната стипендия на Обединения борд на Кралските училища за музика .

Въпреки крахката си творческа възраст, Мартин Георгиев има вече признание и редица награди като композитор. Един от най-големите му успехи е наградата на конкурса за написване на симфонично произведение по случай 75-тата годишнина от създаването на Софийска филхармония. Неговата „Пасакалия по две български теми” за симфоничен оркестър прозвучава на 1. 04. 2004. в Зала „България” в изпълнение на Софийска филхармония под диригентството на Росен Миланов. Няколко месеца по-късно същото произведение получава висока оценка от Международното жури на композиторския форум „Тактус” в Брюксел. Мартин Георгиев е носител на наградата „Златно петолиние” на Съюза на Българските композитори в раздела „Творчество на млад композитор”.

 
   
 

МАРИО ХОСЕН, цигулка

Марио Хосен е солист с международна репутация. Учи във Виена и Париж.

Концертирал е в над 30 държави. Сред оркестрите на които е солист са English Chamber Orchestra, NDR Хановер, Nordwestdeutsche Philharmonie, Брукнер оркестър Линц, Камерата Залцбург, Oркестър на Миланската Скала, Президентският симфоничен оркестър на Анкара, Националната филхармония на Мексико, Радио-симфоничният оркестър на Прага, Симфоничният оркестър на Осака, Латвийска Филхармония, Оркестъра на Българското Национално Радио, Софийска филхармония и всички симфонични оркестри в България.

Цигуларят е посрещан с бурни аплодисменти в САЩ (Ню Йорк, Карнеги Хол), Швейцария (Виктория хол - Женева, Тонхале - Цюрих), Австрия, Италия, Франция, Испания, Гърция, Корея, Китай и Япония. Носител е на много международни награди и отличия.

Марио Хосен e гост-преподавател в Нов български университет София, в кралската музикална академия „Реина София” Мадрид и артистичен директор на музикална академия „Орфеус”.

Свири на цигулка „G.B. Guadagnini” 1749, предоставена му от австрийската национална банка

 
   
   
 
© Copyright - 2002 - Stalker Project - Studio IDA