Васко Василев

Васко Василев, детето-чудо, което се превърна във виртуозен цигулар и концертмайстор от световна величина е в началото на ново творческо предизвикателство – диригентската палка.

Васко, който е художествен директор на “Солистите на Кралската Опера”, “Лауреат” (единствената формация в света, която се състои само от призьори на международни конкурси), “Класик ФМ Оркестра” и “Вуду Оркестра”, е наричан с най-различни суперелативи от “Магьосникът на цигулката” до “Супер-Паганини”.

Харизматичен музикант, като дете той изпълнява главната роля в “Слънце на детството”, а филмът е отличен с международна награда. Не след дълго, Васко заминава да учи в Централното музикално училище в Москва, което му позволява по-късно да отбележи “хет-трик”: три последователни първи награди от престижните конкурси Jacques Thibault в Париж, Carl Flesch в Лондон и Paganini Competition в Генуа, Италия. А той е все още само тийнейджър.

Оттогава до днес, Васко концертира по целия свят, както като солист, така и като най-младият (и въобще първият) концерт-майстор с оркестъра на Кралската Опера.

Списъкът с артистите, с които Васко си сътрудничи в звукозаписното студио и на сцената е огромен; това са имена от всички музикални жанрове, част от елита на световния шоу бизнес: Стинг, Зукеро, Рони Ууд, Ирейзър, покойният сър Джордж Шолти, Пласидо Доминго, Ванеса-Мей, Бернард Хайтинк и сър Едуард Хийт са само част от тях.

Васко е и звездата на благотворителния концерт "Royal Hope Gala Concert" в Роял Албърт Хол в Лондон, като цигулар и диригент едновременно на сцената. Той свири соло и в дует с артисти от над 15 страни по време на концерта.

Васко Василев живее в Лондон от 1988 година и има двойно гражданство – българско и британско. Той свири на “Hieronymus Amati” цигулка, създадена през 1705 година.

В настоящия албум, той си партнира с Памела Никълсън като диригент и цигулар едновременно.
 
   
 
© Copyright - 2002 - Stalker Project - Studio IDA