26.03.2013
19.00ч.
Зала Варненска опера

Варненски следи

Милко Милков – пиано
Димитър Буров – цигулка
Христо Танев – виолончело
Симфоничен оркестър на Държавна опера Варна
Диригент – Мартин Георгиев

Програма:
М.Георгиев – „Морска песен” – премиера за България
Л.В.Бетовен – концерт за пиано, цигулка, виолончело и oркестър, оп.56
П.И.Чайковски – Симфония N 6 „Патетична” оп.74

Концертът, с който се открива Европейският музикален фестивал Варна 2013, е наситен с особен емоционален заряд, породен от идеята за обща сценична изява на близки приятели, открили възторга от съвместното музициране.

Цигуларят Димитър Буров и пианистът Милко Милков са добре познати на варненската музикална гилдия. Възпитаници на НУИ „Добри Христов”, по-късно и двамата усъвършенстват своя талант в престижни европейски музикални институти.

Милков е един от малцината българи, завършили блестящо академия „Санта Чечилия” в Рим при маестро Серджо Пертикароли. А Буров е сред талантливите ученици на прословутия Ифра Нийман в лондонския Gildhall School of Music and Drama, където от този сезон е и преподовател.

Блестящият и емоционален рецитал на двамата варненци в миналогодишното издание на Европейския музикален фестивал запали искрата за следващи съвместни проекти.

Сега в Бетовеновия троен концертът за пиано, цигулка и виолончело техен партньор ще бъде великолепният виолончелист Христо Танев.

Дългогодишният концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР преминава през школата на НМУ „Любомир Пипков” и Държавната музикална академия в София, а магистърската си степен защитава в Juilliard School of Music, в класа на Зара Нелсова,

Най-младото, но вече с европейско признание варненско име в този концерт е диригентът и композитор Мартин Георгиев, който наскоро завърши блестящо и Кралската музикална академия в Лондон.

Подобаващо за тържествения повод – официалното откриване на юбилейното десето издание на фестивала, концертът ще започне с премиера за България на неговата творба „Морска песен”.

Под диригентската палка на Мартин Георгиев Симфоничният оркестър на Държавна опера Варна ще изпълни и Симфония 6 - Патетична от Чайковски.

Цени на билетите: 10, 15, 20, 25лв

 
   
 
© Copyright - 2002 - Stalker Project - Studio IDA